maanantai 19. tammikuuta 2015

Puolueet tukevat rikkaita verojen välttelijöitä

Nyt kun Eurooppa on taantumassa, veroparatiisien toiminnan luulisi lopulta olevan liikaa Suomelle ja muille EU-maille. Pyh, mitä vielä. Yritysten maksamien verojen osuus kokonaisverokertymästä pienenee edelleen kaikissa  länsimaissa.

Esimerkiksi terveydenohoitoyritykset Mehiläinen, Suomen Terveystalo ja Attendo harrastavat aggressiivista verosuunnittelua, jonka seurauksena yksityisten palkansaajien verotaakka kasvaa, mutta yritykset nauttivat vähäisistä
veroista. Monet rikkaat yksityishenkilöt eivät tietenkään viitsi tukea Suomea. Hekin piilottavat mieluummin rahansa esim. Liechensteiniin. Näin ovat tehneet mm. Jorma Ollila ja Casimir Ehrnrooth.

"Myös julkinen sektori on kauniista puheista huolimatta mukana toiminnassa, joka tuhoaa hyvinvointivaltion toimintaedellytyksiä", kirjoittaa Jyri Hänninen kohutussa teoksessaan Veroparatiisit ja Suomi (Porvoo 2014). Suosittelen luettavaksi, jos mieli kestää.

Hän jatkaa: "Valtionyhtiöt hyödyntävät veroparatiiseja, valtiojohto lentää veroparatiisiin rekisteröidyillä lentokoneilla ja julkinen sektori avustaa suurilla summilla yhtiöitä, jotka tekevät kaikkensa minimoidakseen maksamansa verot.

Julkinen sektori ostaa myös kymmenillä tai sadoilla miljoonilla palveluja yhtiöiltä, jotka ovat jääneet rysän päältä kiinni tehdessään eettisesti kyseenalaista verosuunnittelua."

Puoluekannasta riippumatta Suomen poliittiset johtajat ovat tukeneet veroparatiisien toimintaa enemmän tai vähemmän avoimesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti