lauantai 20. joulukuuta 2014

Pidä muistoista kiinni, halvoistakin!

Suvi Ahola kirjoittaa hienosti vanhuudesta ja menettämisestä Helsingin Sanomien Lauantaiesseessä tänään 20.12.2014.

Hän lainaa yhdysvaltalaista toimittajaa ja kirjailijaa Roger Angellia, 94, joka viime talvena kirjoitti The New Yorker –lehteen esseen ”Tämä vanha mies”.

”Angell arvelee, ettei elävillä ja kuolleilla ole enää suurta eroa hänen elämässään. Carol-vaimon kuoltua syöpään tämä jäi liki vuodeksi leijumaan lesken huoneisiin, lämpönä tai varjona, rakastavana läsnäolona.

”Ja milloin tahansa, arvaamatta, joku muukin läheinen vainaja saattaa sukeltaa muistoista esiin ja tuoda tullessaan ison kimpaleen omaa mennyttä elämää, värejä, hajuja ja tarkkoja repliikkejä myöten.”

Juuri tuollaista koin pari päivää sitten, kun viime hetkillä sain HelMetin Kaupunkipajan avulla pelastetuksi vanhoja VHS-nauhoituksia ja muunnettua ne DVD-levylle käyvään digitaaliseen muotoon.

Vanhat omalla videokameralla otetut horjuvat otokset lapsista, lapsenlapsista, ystävistä, juhlista, oleilusta aiheuttivat mullistavia tunnemyrskyjä, jotka yllättivät minut syvällä voimallaan. 

Myös vainajat heräsivät henkiin lämpöä ja ystävyyttä huokuen.

Kokemuksesta kehotan sinua pitämään huolellisesti tallessa ja kunnossa muistojesi välikappaleita, kirjeitä, valokuvia, videoita, pieniä esineitä. Nyt minäkin sen opin, osin liian myöhään, mutta en sentään aivan liian myöhään.

Pidä muistoistasi kiinni, halvoistakin, sillä ne voivat olla todella arvokasta pääomaa vuosien, vuosikymmenten kuluttua. Olen kokenut sen voimakkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti