keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ihmisoikeuksien päivitetty julistus

Yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 9 ensimmäistä artiklaa sovellettuna Yhdysvaltain perustuslain 17. lisäykseen

1. artikla. Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä. Toiset ovat kuitenkin vapaampia ja tasa-arvoisempia kuin toiset.

2. artikla. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta. Ainoat poikkeukset ovat henkilöitä, joita Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset epäilevät maansa arvostelijoiksi tai jopa Yhdysvaltain vastustajien tuttaviksi tai sukulaisiksi. Heitä eivät oikeudet ja vapaudet koske.

3. artikla. Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen, jos hän ei epäile Yhdysvaltain viranomaisten oikeutta päättää elämästään. Siinä tapauksessa, että hän epäilee, häntä voidaan vapaasti kiduttaa ja hänet voidaan ilman erillistä oikeuden päätöstä vangita vähintään 12 vuodeksi.

4. artikla. Ketään ei saa pitää orjana tai orjuutettuna, kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot on kiellettävä. Tämä artikla koskee Yhdysvaltain kansalaisia, jotka nauttivat turvallisuusviranomaisten ehdotonta luottamusta. Muihin ihmisiin artiklaa ei voi soveltaa.

5. artikla. Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti. Poikkeuksena ovat vain henkilöt, jotka tuntuvat jonkun amerikkalaisen mielestä epäilyttäviltä tai vastenmielisiltä.

6. artikla. Jokaisella ihmisellä on kaikkialla oikeus siihen, että hänet henkilönä tunnustetaan lain edessä. Poikkeuksena ovat henkilöt, jotka viedään vangittuina Yhdysvaltain sotavoimien toiselta valtiolta riistämille alueille.

7. artikla. Kaikki ovat tasavertaisia lain edessä ja oikeutetut erotuksetta yhtäläiseen lain suojaan. Kaikilla on oikeus tasavertaiseen suojaan tätä julistusta loukkaavaa syrjintää vastaan sekä kaikkea sellaiseen syrjintään tähtäävää yllytystä vastaan. Tämä artikla ei koske Yhdysvaltain kannalta hankalia tai jopa epäilyttäviä ihmisiä.

8. artikla. Jokaisella on oikeus tehokkaaseen hyvitykseen asianomaisessa kansallisessa tuomioistuimessa häneen kohdistuneista teoista, jotka loukkaavat hänelle valtiosäännöllä tai lailla turvattuja perusoikeuksia. Poikkeuksena ovat vain perustellusti epäilyttävät ihmiset ja heidän tuttavansa.

9. artikla. Ketään ei saa mielivaltaisesti pidättäävangita tai ajaa maanpakoon. Tämä artikla koskee melkein kaikkia Yhdysvaltain kansalaisia, mutta sitä ei voi eikä saa soveltaa ulkomaalaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti