perjantai 4. huhtikuuta 2014

Putin aloittaa sodan Euroopassa

Putin aloittaa suuren aseellisen konfliktin Euroopassa ehtiäkseen vahvistamaan valtaansa ennen Venäjän talouden suurta romahdusta, joka nostaisi kansan kapinaan.

Putinin valtaklikin iskulauseina ovat mm. Jumala ja Suur-Venäjä. Kreml ja armeijan johto laskevat, että itäinen Ukraina on nopeasti vallattu. Niinhän kävi jo Krimillä. He eivät ymmärrä tilanteen erilaisuutta.

Mitään ideologiaa tuolla uskonnollis-fasistisella joukolla ei ole, mutta alkuun se voi luottaa propagandan, sensuurin ja joukkohysterian sokaiseman kansakunnan tukeen.

Tuho on suurta Itäisessä Euroopassa, eritoten Ukrainassa. Onneksi ydinaseita ei käytetä; sen verran putinistitkin ymmärtävät.

Taustalla on monien historiallisten tekijöiden ja väärinymmärrysten suma. Eräänlainen käännekohta oli Naton kokoontuminen vuonna 2009. Silloin Ukrainan Nato-jäsenyys kaatui Ranskan ja Saksan vetoon Bukarestin huippukokouksessa. Jos Ukraina olisi kelpuutettu Natoon, se olisi ehkä osaltaan estänyt Putinin ristiretkeä etenemästä ainakaan niin nopeasti kuin nyt käy.

Venäjän entiset alusmaat Puola, Tšekki, Unkari, Bulgaria, Romania, Slovakia, Viro, Latvia ja Liettua ovat ehtineet Naton jäseniksi. Niihin Putinin Venäjä ei siksi uskalla hyökätä kaikella voimalla.

Ukraina ja esimerkiksi Suomi ovat Kremlin johdon mielestä kiinteä osa Venäjää ja Naton ulkopuolella. Suomi on kuitenkin EU-maa, joten Ukraina on Putinin jengin mielestä riskitön kohde. Krimin kaappaus meni heidän mielestään juuri niin kuin pitikin ja länsi vain valitti – siis hyökätään Itä-Ukrainaan.

Sota vaatii tietenkin uhrinsa, heitä tulee olemaan suhteellisen paljon Ukrainassa ja Venäjällä. Mutta hyökkäys saa aikaan myös putinistien mielestä uskomattoman reaktion: Läntinen sotilasliitto ja Euroopan Unioni jäsenmaat ryhtyvät vastatoimiin, tukevat voimalla Ukrainan heikkoja asevoimia ja ajavat Venäjän joukot tuhoisaan mittelöön.

Venäjä ajautuu laajaan ja vaaralliseen sekasortoon, johon kukaan ei ole kunnolla valmistautunut. Seurauksia on mahdoton ennustaa. Erityisesti rajamaat – yhtenä niistä Suomi – tulevat kärsimään suuria taloudellisia menetyksiä ja pakolaisten aiheuttamia ongelmia, sekasortoa ja rajalevottomuuksia.

Viisaus ja kansainväliset suhteet on mahdoton yhdistelmä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti